top of page

Професійно-технічна освіта у контексті науково-практичних читань

3 листопада поточного року за сприяння Департаменту професійно-технічної освіти Міністерства освіти і науки України Всеукраїнська науково-практична конференція «Управління розвитком професійної освіти в сучасних умовах», у роботі якої взяв участь директор Одеського вищого професійного училища морського туристичного сервісу Білоконенко С.П.

- Конференція, що проходила на базі Інституту професійно-технічної освіти Національної академії педагогічних наук України, явище не виняткове, однак основний акцент її пленарного засідання було прозоро спрямовано саме на болючі проблеми професійно-технічної освіти сьогодення. Так, директор Департаменту професійно-технічної освіти Міністерства освіти і науки України Кучинський М.С.1 , обстоюючи розумну доцільність та необхідність проведення децентралізаційних процесів, зокрема, у сфері професійно-технічної освіти, висловився щодо передчасності її започаткування, оскільки до неї ніхто не був готовий. Ця обставина, фактично, й призвела до появи серйозних проблем у частині фінансового забезпечення закладів системи ПТО. І хоча ситуацію у більшості областей за безпосередньої участі Міністерства освіти і науки України вдалося виправити, все ж загальна по Україні заборгованість по заробітній платі складає 34 млн. грн., із яких 32 млн. грн. – по Одеській області. Його повністю підтримала та доповнила Ничкало Н.Г., академік-секретар Відділення професійної освіти і освіти дорослих Національної академії педагогічних наук України2, яка не лише констатувала низьку якість управлінського апарату в обласних департаментах освіти, але й окреслила шляхи вирішення такої критичної управлінської кризи, запропонувавши департаменту професійно-технічної освіти детально вивчити: хто конкретно на місцях відповідає за управлінські рішення у сфері професійної освіти, яка їх освіта і яку практичну допомогу їм можна надати на базі київських інституцій з метою суттєвого покращення їх управлінських якостей.

Надзвичайно цікавим став виступ Луцької Алли Володимирівни, головного консультанта секретаріату Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України3, яка детальна ознайомила присутніх із правовими колізіями двох освітніх законопроектів – Законів України «Про освіту» та «Про професійну освіту», насамперед у частині співвіднесення відповідності освітніх кваліфікацій рівням Національної рамки кваліфікацій. У продовження цієї теми виступила Мірошниченко Катерина Борисівна, заступник директора Департаменту професійно-технічної освіти Міністерства освіти і науки України, яка звернулася до профтехосвітян з проханням уважно опрацювати вказані законопроекти та, у разі наявності, надати пропозиції, які детально будуть опрацьовані та враховані спеціально створеною при Комітеті з питань науки і освіти Верховної Ради України комісією (станом на 01.11.2016 – надано понад 800 колективних та індивідуальних пропозицій). Висвітлення деяких аспектів взаємодії професійної освіти та роботодавців стали основою глибоко наукового виступу Колишка Родіона Анатолійовича, директор Інституту професійних кваліфікацій4, який, окрім багатьох форм співпраці, проаналізував і якість ДСПТО, підготовлених саме роботодавцями. Учасників конференції щиро здивувала глибокою обізнаністю з навчально-виробничим процесом, проблемами професійної освіти та перспективами їх вирішення директор Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації Попова Олена Іванівна5.

На пленарному засіданні науково-практичної конференції було оголошено слова привітання голові організаційного комітету цього наукового форуму – Радкевич Валентині Олександрівні6, директорові Інституту професійно-технічної освіти Національної академії педагогічних наук України, доктору педагогічних наук, професору – з нагоди обрання її дійсним членом Національної академії педагогічних наук України. Це справді подія! Фактично вперше працівник системи професійно-технічної освіти став академіком НАПН України! Думаю, що профтехосвітяни Одещини приєднаються до слів привітання на адресу Валентини Олександрівни!

Додаткову інформацію про конференцію розміщено за посиланням: http://ivet-ua.science/home/news/579-upravlinnia-rozvytkom-profesiinoi-osvity-v-suchasnykh-umovakh

Избранные посты
Проверьте позже
Когда посты будут опубликованы, вы увидите их здесь.
Недавние посты
Архив
Поиск по тегам
Тегов пока нет.
Мы в соцсетях
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page